UX-Writing – Vad är det?

unsplash-image-sv8oOQaUb-o.jpg

Begreppet UX-Writing växer. Det är många som ännu inte vet vad det handlar om, och det är också många som börjar nappa och inse vikten av att jobba mer med User Experience ur ett textperspektiv. Men vad är det egentligen och varför är det så viktigt?

Att guida med ord

Precis som User Experience Design handlar om att guida en användare på en webbplats eller en app genom färg och form så handlar UX-Writing om att guida användaren med ord. Enklare än så kan man nog inte förklara det, och visst låter det spännande? Att genom några få ordval påverka användarens upplevelse och beteende och i bästa fall leda dem till konvertering. UX-copy handlar ofta om att skriva korta och kraftfulla texter, det som man också kan kalla för mikrocopy.

Att jobba med UX-Writing är viktigt eftersom det handlar om att göra det så enkelt som möjligt för användaren att förstå vad hen ska göra genom ord, vilket leder till att plattformen blir mer lönsam. Det minskar risken att användaren hamnar fel och ger upp och därmed sparar man pengar. Med de rätta ord kan man komma långt!

Prata med dina kunder

Man bör ha koll på vem man ska kommunicera för innan man börjar skriva. Det bästa är att prata direkt med sina kunder för att ta reda på hur de själva kommunicerar och vad de söker. Då kan man lättare hitta rätt formuleringar som känns naturliga och bekanta för användaren. Man behöver inte alls grotta ner sig i komplexa kundundersökningar. Det räcker ofta med att prata med några kunder för att ta reda på vilka typer av människor som ligger bakom användaren.

Ton och röst

Innan själva skrivandet sätter igång är det viktigt att ha koll på vilken ton och röst man ska ha i sitt språk. Då kan man ta hjälp av en tone-and-voice-guide som mer eller mindre är varumärkets personlighet. Det är ett levande dokument som talar om hur man pratar som företag. Har man inte det sedan tidigare så är det också UX-Writerns jobb att skapa en.

Dags att skriva!

Copyn man skriver ska guida användaren och inge trygghet och förståelse. Det ska också ge den känsla man vill förmedla som företag. Texterna får gärna vara roliga när det passar. Om det handlar om känsliga ämnen eller om man är slutskedet och ska betala behöver copyn vara tydlig och trovärdig. Det beror alltså helt på var i köpresan användaren befinner sig, och då får man anpassa copyn efter det.

Att tänka på:

  • Använda verb som förklarar vad man ska göra

  • Använda varumärkets personlighet genomgående i rösten

  • Skriva kort och kärnfullt

  • Använda så enkla ord som möjligt

  • Uppmuntra användaren när hen gör rätt

  • Förklara vad som händer om man gör ett särskilt val

Det var allt för den här gången. Det finns mycket intressant att hitta online om UX-Writing och också en rad böcker om ämnet. Ett tips är att besöka Please Copy Me för massor av inspiration och tips om kurser och böcker.

Vill du läsa mer om mig och mitt arbete som copywriter så gör du det HÄR.

Previous
Previous

4 steg för att skriva proffsig blogg